Arnout Mostert

Gaat waterstof het toch winnen?

Ik ben er al meer dan 15 jaar van overtuigd dat elektrische auto’s geen toekomst hebben. Eenvoudigweg omdat de infrastructuur voor laadpalen ondoenlijk is om aan te leggen en te onderhouden. Stel je voor, dat alle, meer dan 5 miljoen auto’s in Nederland die dagelijks worden gebruikt op hun parkeerplaats, zouden moeten kunnen worden opgeladen. Heel Utrecht? Heel Amsterdam vol met laadpalen? Zie je het voor je? Miljoenen van die laadpalen in het straatbeeld..?

De infrastructuur voor waterstofpompstations en de distributie ervan is al volledig aangelegd. Daar is de ombouw van benzine naar waterstof een kleine stap. En denk je eens in, geen gedoe met accu’s (en de milieubelastende productie daarvan), geen laadtijd en een veel grotere actieradius. En of je nou op knalgas wil gaan rijden of middels een brandstofcel elektrisch, dat maakt niet uit. Je uitstoot is altijd alleen maar schoon water.

En de winning? Er zijn kortgeleden weer grote slagen gemaakt waardoor de winning van waterstof veel goedkoper is geworden. De benodigde energie kan je opwekken met zonnepanelen of windmolens. Nu moet de automotive industrie aan de slag en de oliemaatschappijen moeten waterstofgas gaan maken en distribueren in hun bestaande netwerk.

Er zijn zelfs vindingen die het mogelijk maken water te tanken in je auto en in de auto zelf de omzetting naar waterstofgas te realiseren. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt.

Je begrijp dat dit mijn interesse heeft…